logoperaknews

banner-hitam

hamdan cina

'Geng Hamdan Cina' yang dipercayai bergerak aktif dalam beberapa siri jenayah di sekitar Ipoh akhirnya tumpas dalam beberapa serbuan berasingan oleh pihak polis baru-baru ini.

Lantaran daripada serbuan itu, pihak polis berjaya memberkas lima lelaki termasuk seorang remaja bawah umur yang dipercayai aktif melakukan kegiatan memecah masuk premis termasuk kedai, sekolah, rumah dan kereta sejak hujung tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Sum Chang Keong berkata, kesemua suspek diberkas antara pukul 1.09 hingga 5 pagi pada Selasa lalu itu berusia antara 17 hingga 26 tahun.

Katanya, kesemua mereka itu ditangkap hasil penahanan terhadap seorang lelaki berusia 20 tahun yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah sekolah di Silibin.

"Pada 29 April lalu kita menerima maklumat terdapat kejadian pecah masuk sebuah sekolah di Silibin. Berdasarkan maklumat itu, seorang lelaki yang merupakan pengawal keselamatan di sekolah itu berjaya diberkas di Persiaran Jelapang, Taman Silibin di Ipoh.

"Hasil siasatan terhadap suspek kemudiannya membawa kepada penangkapan empat lagi ahli kumpulan terbabit dalam beberapa serbuan
di Jelapang,'' katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh pada Jumaat.

Chang Keong berkata, dalam tangkapan itu, pihaknya berjaya merampas beberapa barang yang dipercayai hasil curi antaranya dua buah monitor komputer, sebuah unit pemproses pusat (CPU), sebuah mesin pencetak, dua pasang sarung tangan dan pemutar skru.

Katanya, hasil siasatan terhadap suspek mendapati mereka terlibat dalam beberapa kes jenayah termasuk tiga kes pecah kedai, tiga kes
pecah rumah dan beberapa kes pecah cermin kereta termasuk ragut.

"Hasil pemeriksaan mendapati kesemua mereka negatif dadah dan hanya dua daripada suspek itu mempunyai rekod lampau masing-masing lapan dan satu berkaitan kes curi, curi kenderaan, dadah dan pecah rumah.

"Modus operandi kumpulan ini adalah bergerak berkumpulan menaiki kenderaan dan mencari mana-mana premis yang berpotensi untuk melakukan kegiatan jahat itu,'' ujarnya.

Katanya, kesemua suspek ditahan reman sehingga hari ini dan akan disambung beberapa hari lagi untuk siasatan lanjut.

Search

FeedBurner Subscription

FeedBurner Subscription