logoperaknews

banner-hitam

2

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menegur trend aliran dakwah yang dibawa oleh pendakwah hari ini yang menjurus kepada penglipurlara sehingga ada yang digelar penceramah 'Bollywood'.

Beliau merasakan kebimbangan mengenai aliran dakwah seumpama itu di mana pendakwahnya begitu mudah mengeluarkan hukum yang kadangkala tidak memenuhi kehendak syarak.

Harussani berkata, ini mengakibatkan berlaku kekeliruan di kalangan umat Islam antara menyampaikan ilmu dengan unsur luaran dalam berdakwah yang dibimbangi tersasar daripada matlamat dakwah untuk meningkatkan ketakwaan kepada Allah.

Menurutnya, seperti sudah menjadi suatu keperluan semasa kepada pendakwah apabila berdakwah, nyanyian dan alunan lagu dikumandangkan, seolah-olah lagu itu satu keutamaan ketika berceramah sehingga terdapat penceramah digelar dengan gelaran tertentu seperti bollywood dan seumpamanya.

"Terdapat juga kecenderungan menyelit unsur lawak berlebihan dalam dakwah sehingga penceramah tertentu lebih dikenali dengan lawaknya ,berbanding ilmu disampaikan dan lawaknya menjadi bahan ulangan yang sering disebut-sebut berbanding isi dan kandungan ceramahnya," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kompleks Islam, Ipoh pada Khamis.

Menurut Harussani, terdapat juga pendakwah yang mengambil pendekatan tidak menghormati fatwa dikeluarkan oleh institusi fatwa negeri-negeri dengan mengeluarkan kenyataan menyanggahi fatwa itu.

Katanya, ini barangkali bertujuan menimbulkan kesan segera untuk menampilkan pendakwah terbabit sebagai lebih berilmu daripada ulama dan pendakwah sedia ada.

Beliau berkata, kegopohan mengejar selain keredaan Allah ketika menyampaikan dakwah, akan menyebabkan seseorang pendakwah tidak cermat mentafsirkan al-Quran, cuai dalam menaqalkan hadis sehingga mencampur adukkan antara riwayat sahih dan tidak sahih serta membawa cerita yang tidak masuk akal.

Search

FeedBurner Subscription

FeedBurner Subscription

SUARA KAMI


article thumbnailGembira Melihat Malaysia Cukup Aman Harun Nusi, 81, Bekas Askar Wataniah Erti merdeka bagi saya adalah apabila dapat melihat generasi hari ini tidak perlu lagi menempuhi apa yang kami harus lalui sebelum ini, catuan makanan, rumah tidak selamat dan...

article thumbnailPelihara Kemerdekaan Diri Ismail Kasar, 81, Bekas "Special Constable", British Army Singapore Saya tengok orang muda sekarang ni nak sambut apa-apa pun, macam dah hilang sikit jati diri semangat orang Malaysia, semua nak terikut-ikut orang luar...

article thumbnailGenerasi Baru Mudah Lupa Zainal Abidin Hassan,69, Bekas Pejuang Batalion 12 RAMD Seingat saya, dulu sewaktu merdeka, saya sering berasa sebak kerana terkenang akan nasib kawan-kawan yang gugur di medan perang mempertahankan negara kita. Hari ini,...
KoleksiSUARA KAMI